Buz ve ateş ülkesi İzlanda

Buz ve ateş ülkesi İzlanda
Coğrafi olarak Avrupa'nın bir parçası olmayan; ancak kültürel olarak Avrupalı olduğu söylenebilen İzlanda;  yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzerlerle bezenmiş doğasıyla göz kamaştırıyor

Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, Kuzey Amerika ile Avrupa kıtaları arasında volkanik bir ada üzerine kurulu olan İzlanda, yanardağlar, buzullar, fiyortlar, göller, ırmaklar, şelaleler ve gayzerlerle bezenmiş doğasıyla göz kamaştırıyor. En yakın komşusu 350 kilometre batısında bulunan Grönland olan ve Avrupa'nın bir parçası sayılan İzlanda'da bulunan çok sayıdaki yanardağdan bazısı hala faal durumda. Yanardağ püskürmeleri sonucunda oluşan lav ovalarında "jökül" adı verilen buzulların bulunduğu ülkede, birçok krater gölü var. Şelalelere hayat veren yüzlerce ırmağın olduğu İzlanda'da ısınmada ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılan çok sayıda gayzer de bulunuyor. Yer aldığı enlem dolayısıyla yazları gündüzlerin, kışları da gecelerin uzun olduğu İzlanda, okyanus ve Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle konumuna göre nispeten yumuşak bir iklime sahip. Bitki örtüsünün çok az olduğu ülkede, buzulların bulunmadığı alanlarda otlaklar yer alıyor. Yaklaşık 330 bin olan İzlanda nüfusunun yarısından fazlası başkent Reykjavik'te yaşıyor. Para birimi olarak kronu kullanan, ekonomisinde balıkçılık, alüminyum işleme ve turizmin büyük paya sahip olduğu İzlanda, dünyanın kişi başına milli geliri en yüksek ülkelerinden birisi. Aynı şekilde, dünyanın en düşük suç oranına sahip ülkelerinden olan İzlanda'nın yemek kültürü ise daha çok balık ve balık ürünleri üzerine kurulu. İzlanda mutfağında, et yemekleri de önemli yer tutuyor.

İzlanda kültürü, ülkenin İskandinav mirası altında inşa edildi. Çoğu İzlandalı, Alman ve Danimarkalı yerleşimcilerin torunlarıdır. Kuzey Cermen dili olan İzlanda dili, Eski Norse özgüdür ve Feroe dili ve Batı Norveç lehçeleri ile yakından ilgilidir. Ülkenin kültürel mirası geleneksel İzlanda mutfağı, İzlanda edebiyatı ve ortaçağ sangalarını içerir. İzlanda, diğer NATO üyelerinden daha küçük bir nüfusa sahip ve silahlı kuvvetleri olmayan tek üye devlettir. İzlanda Sahil Güvenlik görevlisi yetersiz donanıma sahiptir ve savunmadan sorumludur.

Ateş ve buz ülkesi olarak bilinen İzlanda, keskin zıtlıkların bulunduğu bir ülkedir. Volkanik açıdan aktif noktaların ve muazzam buzulların yan yana görülebildiği bir yer olan İzlanda’da kuzey ışıkları da efsaneler arasındadır. Kuzey ışıkları en iyi eylül ve mart ayları arasında görülür.

Her ne kadar ismi ‘buz ülke' anlamına gelse de Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle ılıman bir iklime sahiptir. Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gündüz ve gece olabilir.

İzlanda el değmemiş vahşi doğa diyarıdır. Buzul, volkan, krater, kaldera, fiyort, gayzer (kaynaç), uçurum, kaynayan sular, fokurdayan çamurlar, büyük şelale ya da çavlan sevenler, kısacası doğaseverler için ideal bir yer. Volkanik sıcak su lagünleri, volkanları, glasiyer (buzul) mağaraları, İzlanda atları ve eşsiz doğal güzellikleri ile tanınan İzlanda’nın turizm potansiyeli de gün geçtikçe artıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.